La darrera classe l'hem dedicada a repassar alguns dels verbs que hem vist fins ara (ser, estar, viure i dir-se) i la distribució del perfet i del passat perifràstic d’indicatiu, que fem servir depenent de si ens trobem, o no, dins la unitat temporal a la quan ens referim.
Us els penjo aquí perquè els pugueu descarregar si no vau venir a classe. Dimecres vinent els acabarem de corregir i de comentar i us penjaré el solucionari perquè reviseu si heu apuntat bé les correccions.
Per a la setmana vinent, us proposo un exercici sobre el primer capítol d’El petit príncep (per als que no vau venir, no us serà difícil trobar-lo a les biblioteques. Això sí, assegureu-vos que és la traducció de l’Anna i l’Enric Casassas).
Heu de llegir-lo a casa i mirar de trobar-hi els elements següents:
—Els passats perifràstics i els perfets. Observeu quina distribució tenen i quan es fan servir.—Hi trobeu algun pronom en o hi? A què deuen fer referència, en el context en què apareixen?—Intenteu trobar les formes que hi hagi del pronom de primera persona em i del pronom de tercera persona es. Penseu que aquests pronoms varien la forma segons si es troben abans o després del verb i segons si van precedits o seguits d’una vocal o d’una consonant (pot ser que s’apostrofin, etc.).—Quins participis hi ha en el text? Els podem agrupar segons la terminació i la conjugació a la qual pertanyen?—Finalment, què volen dir les expressions següents?: “una pila”, “a prop”, “gaire” i “amb prou feines” (cerqueu-les, si us cal, als diccionaris).
La propera classe comentarem tots aquests elements lingüístics i farem una mica de pràctica de lectura.
La recomanació d’avui és un capítol que, tot i que amb una mica de retard, és molt adient per a aquestes dates. És de la sèrie d’humor Plats bruts, que han tornat a emetre no fa gaire per Televisió de Catalunya. En aquest capítol podreu veure, ni que sigui en to d’humor, què és la castanyada. A diferència dels magostos, que se celebren duran tota la temporada de castanyes, a la castanyada només se celebra durant la vigília de l’u de novembre. Si podeu, fixeu-vos en quin vocabulari apareix al programa i, si tenim temps, en parlarem el pròxim dia.
Que tingueu una bona setmana!
3 comentaris:
Em fan venir ganes d'anar-hi a les classes de català de la Gentalha do Pichel! :)
Pots venir-hi quan vulguis, Silvio!
Quan vinguis a Galícia, mira de ser a Santiago un dimecres i els fas una classe! Una xerrada en català d'una horeta, què et semblaria? (premsa gallega a l'exterior, diàspora, gallecs a Catalunya...)
Salut i fins aviat!
M'encantaria ja ho saps! :)
Publica un comentari a l'entrada